VAG 1.6 - 2.0 TDI Sorunlar ve Çözümleri (EA288)

VAG 1.6 - 2.0 TDI Sorunlar ve Çözümleri

VAG 1.6 - 2.0 TDI Sorunlar ve Çözümleri (EA288) | RSA Motorsports | Motor Yazılımları Hizmetleri

Bu yazımızda EA288 (2013 ve sonrası) kodlu TDI motorların sorunları ve çözümlerinden bahsedeceğiz.

Sık Karşılaşılan sorunlar:

  1. Yüksek Motor Soğutma Sıvısı Sıcaklığı (Hararet):

Bu uyarıyı ekranda gördüğünüz zaman aracınızı daha fazla sürmeden ilk olarak kenara park etmelisiniz. Aşağıda paylaşmış olduğumuz soğutma pompası(devir-daim) bozuluyor ve bu sorun bundan kaynaklanıyor. EA288 motorlarda farklı sıcaklıklarda, farklı su çevrimi oluyor. Pompa elektrikli ve n499 sensörden aldığı verilere göre su pompalamakta veya pompalamamaktadır. Pompanın üstüne metal kapak kapanıp/açılarak su çevrimini durdurmakta veya başlatmaktadır. Soğutma pompasını sistem aktif edemediğinde ise motor soğutma sıvısının sıcaklığı yükselerek ekranda uyarıyı verir. Kontak açıp kapatılarak takılı kalmış pompa düzelebilir fakat bu geçici çözümdür, bir süre sonra tekrarlayacaktır.
Sebepleri:
- Üretim hatasına sahip soğutma sıvısı pompası.
-Uygun kullanılmalayan/değişmeyen antifreeze ve sonucu pompanın üzerinde biriken kalıntıların pompayı bozması
Çözüm: Soğutma Sıvısı Pompasını değiştirin.

  1. Soğutma Sıvısı Eksiltme:

Soğutma sisteminde delik yok ise yüksek ihtimal soğutma sıvısı pompanız ömrünü tamamlamıştır. Değiştirmelisiniz.

  1. Sürekli 1000rpm Rölanti, Soğuk Havalarda Bile Fan Açma:

Bu aslında bir sorun değildir, DPF rejenerasyonu sırasında rölanti 1000rpm’e gelir ve artan egzoz sıcaklığını soğutmak için araç fan açar.. Doluluk oranı arttığında ekrada DPF uyarısı göreceksinizdir.   Yazılım uygulamamız öncesinde DPF doluluk oranı tarafımızdan kontrol edilip, yüksek oranda ise sökülerek temizletmenizi yada filtrenizi değiştirmenizi tavsiye ediyoruz.
Not: Yakıt kalitesi ve var ise aracınızda bulunan yazılımın hava yakıt karışım oranı burada çok önemlidir. Düzgün olmayan bir AFR(hava yakıt karışımı) oranı ile DPF sisteminiz çok kısa sürede dolacaktır. Yazılımlarımızı DPF dostu ve fabrikasyon AFR oranını hedefleyerek yapmaktayız

Nadir Karşılaşılan Sorunlar:

  1. EGR Arızası

EGR’nin içiresinde bulunan motorların dişlileri bozulabiliyor, kırılabiliyor (V399). Düşük kilometreli araçlarda da karşılaşılabiliyor. EGR’yi değiştirmelisiniz.

  1. DPF Fark Basınç Sensörü Arızası

Genellikle fark basıncın bağlantı yerinden çıkıyor ve takılarak sorun çözülüyor. Sensör bozuldu ise değiştirmelisiniz.

  1. Turbodan Orta/Üst Devirlerde Islık Sesi Geliyor

İlk gelen 2012 sonu ve 2013 ilk çeyrek araçların bazılarında bu sorun olma ihtimali yüksek. Turbonuzun balansı bozulduğu için bu şekilde ses gelmektedir. Turbonuzu değiştirmenizi tavsiye ediyoruz.

  1. Rolantide titreme

Devir sabit kalıyor ve motor kulaklarından olmadığından eminseniz, yüksek ihtimal aracınızın volanı ömrünü tamamlamıştır. Rölanti devrinde anlık değişimler / dalgalanmalar gerçekleşiyor ise rail hattı basınç sensörü kontrol edilmelidir.